Nieuws/Buitenland
1125385
Buitenland

'Dinsdag pas stemming parlement Cyprus'

De stemming over het Europese reddingsplan voor Cyprus in het parlement van dat land is naar dinsdag verschoven. De voorzitter van een van de regeringspartijen, Marios Karogian, heeft dat maandag bevestigd. De Cypriotische volksvertegenwoordigers zouden aanvankelijk maandag over het plan stemmen.

Het reddingsplan bevat een fel omstreden clausule waarmee rekeninghouders van Cypriotische banken worden gedwongen via een extra belasting mee te betalen aan het plan. Daar zou achter de coulissen over worden onderhandeld. De regering in Nicosia is bang dat het plan wordt afgeschoten in het parlement en wil de schade voor houders van rekeningen met minder dan 100.000 euro beperken.

Onderhandelaars van de regering van Cyprus, van de EU, de ECB en het IMF zouden al vrijwel akkoord zijn over aanpassingen. Rekeninghouders met minder dan 100.000 euro zouden 3 procent belasting voor het reddingsplan moeten betalen. Dat is minder dan de 6,75 procent uit het oorspronkelijke plan.

Sommige media meldden dat houders van rekeningen boven de 100.000 euro 12,5 procent in plaats van 9,9 procent moeten afdragen. Andere media berichtten dat rekeningen boven de 500.000 euro voor 15 procent worden aangeslagen. Officieel is nog niets over de aanpassing van de heffingen gemeld.

President Nicos Anastasiades heeft zondag geprobeerd rekeninghouders gerust te stellen door als schadevergoeding waardepapieren in het vooruitzicht te stellen. Die zijn gebaseerd op de nog te exploiteren gasvoorraden van het land.