Nieuws/Binnenland
1125417
Binnenland

Nieuwe duurzame technologie

Schoner water en minder energieverbruik. Pronomar heeft de oplossing om dit haalbaar te maken: de Merus-technologie. Diverse hotels en fitnesscentra maken er al gebruik van.

De Merus-technologie zorgt ervoor gezorgd dat kalk, roest en andere afzettingen worden voorkomen in waterleidingen en dus in het water zelf. Jaap Baars van Pronomar: „Het gaat om een geprogrammeerde ring die rond een leiding wordt geïnstalleerd. De ring geeft kleine trillingen af, wat de groei van aanslag verstoort.”

De Merus ring zorgt er ook voor dat de aanslag die er al zit, sneller loslaat en met het water wegspoelt. „Leidingen blijven hierdoor langer schoon en krijgen een betere doorstroming. Zo is tevens minder onderhoud aan sanitaire voorzieningen en machines nodig”, aldus Baars. „Ook heel handig is dat apparatuur en machines veel langer meegaan omdat kalkaanslag en corrosie verleden tijd zijn.”

Pronomar is geregistreerd bij Green Key, het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Het is in de markt voor vergaderen congreslocaties, die serieus en controleerbaar met duurzaamheid bezig zijn. Baars: „Wij leveren aan bedrijven als Fitness First, Hotel New York en Greenpeace. Veel van onze klanten hebben ook een Green Key-label.”

Daarnaast heeft Pronomar een ander duurzaam product. Baars: „Efficiënte droogsystemen die de werkkleding van bijvoorbeeld politiemannen, werknemers in de industrie of van mensen die op zee werken snel kunnen drogen.”