Nieuws/Binnenland
1125422
Binnenland

BASF legt productie weer stil na uitstoot

Chemieconcern BASF in het Utrechtse De Meern heeft weer een deel van haar productie stilgelegd nadat er zondagmiddag door een technische storing schadelijke stoffen vrijkwamen. Het ging om ammonia en stikstofoxide.

Dat meldde een woordvoerster van het bedrijf maandagochtend. Er is volgens haar geen sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid.

De storing had plaats in dezelfde installatie die vorig jaar augustus ook al haperde. Toen ontstond er in de nabije omgeving van de fabriek de nodige onrust omdat er een zichtbare gifwolk vrijkwam boven de fabriek. De fabriek legde de productie toen ook stil.

De installatie moet juist de uitstoot van stikstofoxide voorkomen. BASF onderzoekt wat de oorzaak is van de nieuwe storing. Tot die gevonden is blijft de productie stilliggen.

De fabriek in De Meern is het afgelopen jaar vaker in opspraak geweest wegens de veiligheid. Vorig jaar oktober had uitstoot plaats van een grote hoeveelheid ammonia. Een maand later werd een groot deel van de productie enkele weken stilgelegd op last van de Inspectie SZW, toen deze essentiële gebreken aantrof in de veiligheidssystemen van de fabriek.