Nieuws/Buitenland
1125428
Buitenland

Berlusconi steunt Bersani voorwaardelijk

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft laten weten bereid te zijn een regering van de centrumlinkse politicus Pier LuigiBersani te kunnen steunen, maar voor wat hoort wat. Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL) wil de nieuwe president van Italië leveren. Die zou Bersani dan moeten steunen.

„Na drie presidenten uit het linkse kamp, verdienen gematigden een man in het presidentiële paleis”, zei de secretaris-generaal van de PDL, Angelino Alfano, zondagavond op de tv. Hij beloofde „een kandidaat van groot prestige en volkomen aanvaardbaar voor links” voor te stellen. „Dat zou de vorming van een kabinet Bersani vereenvoudigen”, aldus Alfano.

De Italiaanse politiek is in een diepe crisis beland. Bij de parlementsverkiezingen van 24 en 25 februari kwam een kwart van de kiezers niet opdagen. Van de uitgebrachte stemmen ging een kwart als 'proteststem' naar de komiek Beppe Grillo. Grillo heeft naar eigen zeggen geen partij en is geen partijleider. Hij wil partijen niet steunen en is tegen een heleboel zaken vooral de Italiaanse gevestigde orde en de rol van de EU in Italië.

Bersani heeft een meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer maar heeft tot zijn afgrijzen in de Senaat Berlusconi of Grillo nodig om te regeren.