Nieuws/Binnenland
1125482
Binnenland

Regio Twente even 'oorlogsgebied'

De regio Twente is de komende 11 dagen even „oorlogsgebied.” Militairen van de land- en de luchtmacht moeten de voormalige vliegbasis Twente bij Enschede veroveren op de 'vijand'.

Als dat is gelukt richten ze op het vliegveld een tijdelijke basis in. In Losser en Oldenzaal worden vooruitgeschoven buitenposten ingericht. Vanuit die bases voeren de militairen acties uit op objecten in vijf Twentse gemeenten. Onder meer in het FC Twente-stadion Grolschveste en in recreatiepark Het Hulsbeek zijn invallen te verwachten.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. De oefening Cerberus Guard begint maandag en duurt tot volgende week vrijdag.

De verovering van het vliegveld heeft woensdag plaats. Vanuit de lucht is een grote aanval gepland, terwijl over de weg grondtroepen worden aangevoerd. De gemeente Enschede verwacht veel belangstelling voor de vliegtuigen en helikopters, maar waarschuwt dat de omgeving van het vliegveld alleen per fiets en te voet bereikbaar is.

Voor gemotoriseerd verkeer is volgens de gemeente nauwelijks plaats, want onder andere de spotterslocatie wordt afgesloten. De marechaussee zal controleren op automobilisten die sluipweggetjes proberen te gebruiken en op foutparkeerders.

Cerberus Guard is volgens Defensie belangrijk, omdat er niet vaak wordt geoefend in stedelijk gebied. Maar tijdens missies in Bosnië, Irak en Afghanistan voeren Nederlandse militairen het grootste deel van hun taken uit tussen de bevolking. Door in een stedelijke omgeving te oefenen kan de werkelijkheid van een militaire inzet in het buitenland worden benaderd.