Nieuws
1125485
Nieuws

'Een derde wil loon inleveren om baan te houden'

In onzekere tijden houden werknemers graag hun baan vast. Een op de drie werknemers is zelfs bereid loon in te leveren.

Dit blijkt uit een online onderzoek van ING, dat tienduizende websitebezoekers vroeg of ze bereid waren loon in te leveren om hun baan te houden.

Twee op de drie antwoordde met een resoluut 'nee', maar de rest stond hier wel voor open. 34 procent van de respondenten met een baan kan leven met een lager salaris om zijn baan te behouden.

Het liefst minder dan 10 procent inleveren

Als de salariskorting meer dan 10 procent is raken mensen minder enthousiast. 16 procent van de respondenten kan leven met een korting tot 5 procent, 13 procent van hen ook nog met een korting tussen 5 en 10 procent. Slechts een op de twintig mensen zou zelfs meer dan 10 procent salaris inleveren.

Twee jaar geleden stelde ING bezoekers dezelfde vraag en toen was slechts een kwart bereid geld in te leveren, nu een derde.

Wat te doen bij voorstel om salarisverlaging?

Begin dit jaar vroeg IT-multinational Capgemini vooral oudere werknemers salaris in te leveren om ontslagen te voorkomen. Het bedrijf deed voorstellingen tot kortingen tot maximaal 20 procent van het salaris (lees meer in het artikel Verzoek loonkorten Capgemini tot 20 procent.

Een dergelijk voorstel tot salarisverlaging kan u verrassen. Daarom schreven we in januari het artikel Wat te doen bij voorstel salarisverlaging? Daar geeft arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen praktische tips over hoe u hiermee moet omgaan.