Nieuws
1125497
Nieuws

Besmettingsgevaar terug in eurozone

Het besluit om alle spaarders bij Cypriotische banken mee te laten betalen aan de financiële reddingsoperatie voor de eilandstaat heeft de relatieve rust rond de schuldencrisis afgelopen weekeinde bruut verstoord. De bankrun die zaterdag plaatsvond in Cyprus voedt de angst dat ook spaarders in andere Zuid-Europese landen eieren voor hun geld zullen kiezen. De Cypriotische regering zou daarom inmiddels werken aan een aangepast plan.

Volgens kredietbeoordelaar Moody's hebben Europese politici met hun besluit laten zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt. Daarbij toont het besluit volgens het kredietbureau dat de beleidsmakers bereid zijn om onrust op de financiële markten te veroorzaken om betalingsproblemen van een euroland te voorkomen.

De kritiek richt zich op het besluit om ook spaarders met deposito's van minder dan 100.000 euro aan te slaan voor de reddingsoperatie. De Cypriotische regering zou nu werken aan een voorstel dat een groter deel van de rekening legt bij spaarders met een vermogen boven die grens.