Nieuws/Binnenland
1125503
Binnenland

Wales: ruig en romantisch

Als je van wandelen of mountainbiken houdt, dan is Wales een schitterende bestemming. Er liggen vele kilometers aan wandel- en fietsroutes voor je openn. Het decor is er meestal sprookjesachtig, variërend van ruige kustlandschappen tot romantische valleien en grillig gevormde bergtoppen.

Ooit een boot tientallen meters boven je hoofd voorbij zien varen, terwijl diep daaronder die brug een rivier wild stroomt? In Llangollen in Noord-Wales is dat te ervaren. De rivier Dee wordt bij de bron in tweeën gesplitst. Een deel van het water stroomt op natuurlijke wijze naar beneden.

Een ander wordt afgetapt en gaat langzaam via kanalen naar beneden. Varen met smalle, lange kanaalboten over metershoge aquaducten en door lange tunnels is uiterst populair, maar wij zijn hier gekomen om de wandel- en fietsmogelijkheden te ontdekken. Ons uitgangspunt is het verderop gelegen Betws Y Coed, in het hart van Snowdonia National Park.

Hier tref je vele buitensportzaken aan die alles verkopen wat je als wandelaar of fietser maar wenst. In het winterseizoen kun je hier zelfs ski’s huren voor afdalingen op Mount Snowdon. Een goede uitrusting is overigens wel aan te raden. Met het steeds wisselende weer in deze streek moeten warme kleding en regenkleding tot de standaarduitrusting behoren als je op pad gaat.

Berg Snowdon

Ook goede wandelschoenen zijn een vereiste, want de rotsen kunnen vaak glad zijn. Regelmatig zien we wandelaars, want dit gebied rond de 1185 meter hoge berg Snowdon (de hoogste van Wales) is een must voor iedereen die maar een beetje van wandelen houdt. Maar ook mountainbiken kan hier prima. Sean van fietsverhuurbedrijf Beics Betws geeft allereerst een duidelijke uitleg hoe je moet schakelen en remmen.

En niet voor niets. „Het remmen is waarschijnlijk net anders dan bij jullie mountainbikes”, zegt hij. „Links remmen is namelijk de achterrem, rechts is de voorrem.” Het is even wennen dat het net andersom is hier en dat geldt ook voor het links rijden. Even buiten Betws Y Coed maakt dit niet uit. Er is geen verkeer op de onverharde weg naar boven. De banden knisperen over de steentjes, maar verder is het er stil. Op de top staren we over de meren en de bossen uit.

Geen huizen, elektriciteitsmasten of andere sporen van beschaving te zien. Dit is puur natuur. En in de verte lonken bergen. „Willen jullie nog een extra lus maken?” Over die vraag van Sean hoeven we geen seconde na te denken. Het is mooi weer, de natuur is prachtig en de benen willen ook nog wel. Als we ons in de afdaling storten, blijkt hoe goed het materiaal voor elkaar is. Verende voorvork, hydraulische remmen en banden met voldoende grip. Prima! Door naar Mount Snowdon.

Schiereiland Llyn

Het plan was om daar met een historisch treintje naar boven te gaan, maar volgens gids Mandy is er verse sneeuw op de top gevallen en wordt de treindienst niet uitgevoerd. Jammer, maar het weer kan ook zomaar weer opklaren, merken we als we in Beddgelert een wandeling door het dorp en omgeving maken.

De wandeling is kort maar interessant in dit dorp bol van legendes waar twee rivieren bij elkaar komen en grillig gevormde bomen een sinistere aanblik bieden. Na de lunch in een prachtige tearoom krijgen we alsnog een vleugje van Snowdon mee.

De berg is op mystieke wijze achter de wolken vandaan gekomen en inspireert ons tot lopen. Het lijkt wel het landschap van Lord of the Rings: een huisje in het grote niets, grillige rotsen, een minicanyon en in het veld schapen met lammetjes en wilde paarden…

Nog zo’n inspirerende plaats om te vertoeven is in Nant Gwrtheyn op het schiereiland Llyn. Het is gelegen tussen immens hoge rotswanden en de zee, ver weg van alles. Er is slechts één toegangsweg en die is steil met hellingen tot 25 procent.

Ons verblijf in een kamer in een lieflijk stenen cottage is comfortabel. Het café is slechts beperkt open en heel soms kun je avondmaaltijden bestellen. Voor het diner wijken we dan ook uit naar het naburige plaatsje dat een pub heeft dat gerund wordt door de gemeenschap van Llithfaen.

Pelgrimsroute

Het restaurant daarboven is verrassend goed en biedt betoverende uitzichten op het schiereiland. Nant Gwrtheyn is een goede basis voor wandeltochten. We wandelen langs de zee waar de heuvels vol staan met bloeiende bremstruiken, passeren beekjes waar wilde knoflook groeit en bezoeken een eeuwenoud kerkje dat deel uitmaakt van de pelgrimsroute naar Bardsey Island. We volgen deze route door velden vol met schapen.

Dankzij ’The Public Right of Way’ heb je als wandelaar het wettelijk recht om door deze weilanden te lopen. Lammetjes staren ons onderweg aan en, ja, we nemen ons voor geen lamsvlees meer te eten…

Zo ver als de pelgrims lopen we niet. Het is tijd voor de lunch en die gebruiken we in Aberdaron, op het uiterste puntje van het schiereiland. De gelovigen konden in ’The Big Kitchen’ een laatste maal krijgen voor de boottocht naar het eiland. Vanaf de zesde eeuw toen Keltische monniken hier een klooster stichtten, hebben vele pelgrims de tocht gemaakt naar het eiland.

Wie ’geluk’ had dat hij op het eiland stierf, werd daar dan ook begraven en heilig verklaard. Daarom wordt Bardsey Island ook wel het eiland van de 20.000 heiligen genoemd. Nu is het onbewoond en kun je er een huisje huren.

Newborough Forest

Voor een laatste trektocht gaan we naar de overzijde van de Caernarfon Bay, naar het eiland Anglesey dat met bruggen met de rest van Wales is verbonden. In het Newborough Forest lijkt het even alsof we ons ergens in de Nederlandse duinen bevinden, maar het strand dat vol ligt met schelpen en stenen is totaal anders.

Bovendien gloort aan de horizon het eilandje Ynys Llandwyn waar de kerk van de heilige ’Dwynwen’ staat. Deze patroonheilige van de geliefden kun je vergelijken met de heilige Valentijn. De Welshe variant op onze Valentijsdag wordt met kaarten en bloemen gevierd op 25 januari. Onze wandeltocht is slecht getimed, want de zee staat net op het hoogste punt en sluit het eilandje even af van de rest van de wereld.

Het zou een mooie plek zijn om even met je geliefde te zitten. Gids Mandy vertelt dat verderop op het eiland prins William met zijn vrouw Kate een buitenverblijf hebben met een enorm privéterrein en zorgvuldig afgeschermd van het ’gewone’ volk. Net als William en Kate hebben ook wij dit stuk (en de rest) van Wales in ons hart gesloten. Even ver weg van de echte wereld, om te dromen, te wandelen en te fietsen.

Lees hier meer informatie: Wales; rustig en vermakelijk

Reiswijzer

Vanaf Amsterdam vliegen diverse maatschappijen op Manchester. Op de luchthaven zijn diverse autoverhuurbedrijven gevestigd. Vanaf Manchester naar Llangollen in Noordwest-Wales is het dan nog 100 kilometer.

Verblijf je in Midden-Wales dan is het sneller via Birmingham (o.a. BMI) te vliegen. Als je naar Zuid-Wales gaat, kun je ook op Cardiff vliegen.

Met de boot kun je onder andere met DFDS (Ijmuiden - New Castle), P & O Ferries (Rotterdam-Hull) en Stena Line (Hoek van Holland - Harwich) overvaren.

www.wales.nl