Nieuws/Binnenland
1125531
Binnenland

Obligatie met 6% rente. Waar zit het addertje?

Ik kwam op de koersenpagina van De Financiële Telegraaf een obligatie van de Rabobank tegen die tot 2035 6 procent rente geeft. Dat lijkt mij een interessante aanbieding, want de koers is rond de 100 procent. Is deze obligatie wellicht achtergesteld of is er iets anders aan de hand?

De obligatie waar u op doelt, kent de nodige bijzondere voorwaarden, maar is niet achtergesteld. Dit schuldpapier is in 2005 uitgegeven en kende de eerste vier jaar een rente van 6 procent per jaar. Daarna wordt de rente elk jaar op 6 mei vastgesteld en is dan gelijk aan vier keer het verschil tussen de rente voor 10 jaar vast en 2 jaar vast. In mei 2012 is de rente op basis van deze formule vastgesteld op 4,65 procent. Deze wordt in mei 2013 uitgekeerd en opnieuw vastgesteld. Dat is een stuk minder dan de 6 procent die u in de krant ziet staan.

Een bijzondere voorwaarde is dat de Rabobank de obligatie elke 5 jaar vervroegd mag aflossen. In 2010 is dat niet gebeurd, dus de eerstvolgende mogelijkheid is in 2015. De minimale rente bedraagt overigens altijd 2 procent en de maximale rente 9 procent. Bij zulke, op het oog mooie, obligaties is het dus verstandig goed uit te zoeken wat de werkelijke voorwaarden zijn.