Nieuws/Buitenland
1125531123
Buitenland

Dodental explosie Havana loopt op, ook Spaanse toerist overleden

Het hotel Saratoga in Havana.

Het hotel Saratoga in Havana.

HAVANA - Het aantal doden door de ontploffing in het historische hotel Saratoga in de Cubaanse hoofdstad Havana is verder gestegen naar 25. Onder de slachtoffers is ook een Spaanse toerist. Een tweede Spaanse toerist raakte zwaargewond.

Het hotel Saratoga in Havana.

Het hotel Saratoga in Havana.

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. „Er komt tragisch nieuws uit Cuba”, zei hij. Ook zei hij mee te leven met de nabestaanden, andere slachtoffers en het Cubaanse volk. Eerder was al bekend dat er ook een zwangere vrouw en een kind onder de doden waren.

Reddingswerkers doorzoeken ook zaterdag nog het puin, op zoek naar overlevenden. De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel bracht vrijdag een bezoek aan de rampplek. Hij sprak over een gaslek als mogelijke oorzaak. „Het was zeker geen bom of aanval. Het is een heel ongelukkig ongeval.”

Op beelden op sociale media is te zien hoe een groot deel van de gevel is weggeslagen. Het hotel, een van de bekendste van de stad, was dicht door de coronacrisis maar zou over een paar dagen weer opengaan. Op het moment van de explosie waren alleen arbeiders en medewerkers van het hotel in het gebouw aanwezig.

Het luxe vijfsterrenhotel Saratoga ligt aan de rand van de oude binnenstad bij het Capitolio, het oude parlementsgebouw. Onder anderen Mick Jagger, Beyoncé en Madonna hebben in het verleden in het hotel overnacht.