Nieuws/Binnenland
1125538
Binnenland

'Sparen is dom'

Veel aanbieders van beleggingsproducten ruiken bloed. Hun pr-afdelingen draaien op volle toeren om sparende consumenten aan het beleggen te krijgen. De boodschap: na aftrek van belasting en inflatie verliezen die domme spaarders in reële termen geld. Dit als gevolg van de huidige lage rentestand. De slimme consument belegt, want daarmee zijn hogere rendementen te behalen.

Deze zendingsdrift van aanbieders van beleggingsproducten maakt me ongemakkelijk. Allereerst omdat ze uit eigenbelang het evangelie prediken. Aan een belegger valt veel meer te verdienen dan aan een spaarder. Ook vergeten ze te melden dat veel kleine beleggers in de tien jaar na 2000 gemiddeld weinig of niets hebben verdiend. Menig ’domme’ spaarder zal in die periode een hoger rendement hebben behaald.

De opgaande lijn van de beurzen, in combinatie met de lage rentestand, lijkt beleggen momenteel een voorsprong te geven. En ja, beleggen in aandelen levert op de lange termijn meer op dan sparen. Die lange termijn kan echter wel eens meer dan tien jaar duren, zo blijkt uit de afgelopen jaren. Als belegger kun je bovendien op een bijzonder slecht moment instappen, doorgaans als de beurs hoog staat.

Bent u ook moe van de lage spaarrente en overweegt u te gaan beleggen? Stelt u zich dan eens voor dat u ook de helft van uw geld kunt verliezen.

Bezorgt dat u geen appelflauwte, dan ben u klaar voor het grote beursspel. Anders kunt u beter blijven sparen. Saai, een zeer lage opbrengst, maar wel veiliger en zeker niet dom.