Nieuws/Binnenland
1125553
Binnenland

OR politie staat achter korpschef Dros

De noordelijke korpschef Oscar Dros krijgt steun van zijn eigen mensen. Hij ligt in de politiek onder vuur, omdat hij aanblijft na het kritische rapport over de Facebookrellen in Haren.

„We hebben een politiechef nodig die leert van zijn fouten. Dros heeft aangetoond dat hij zich kwetsbaar durft op te stellen, kritisch kijkt naar zijn eigen handelen en maatregelen neemt om het in de toekomst beter te doen. Dat geeft ons vertrouwen voor de toekomst”, zei Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie, vrijdag tegen het ANP.

Grote fouten

De commissie-Cohen concludeerde vorige week dat de gemeente Haren en de politie grote fouten hebben gemaakt toen duizenden jongeren in september naar het dorp kwamen om de verjaardag van een 16-jarig meisje te vieren. Er braken rellen uit. Daarbij richtten de jongeren voor naar schatting 1 miljoen euro schade aan.

Kort na de rellen kwam de politie al met een eigen analyse. Daarbij zagen ze enkele punten waar verbetering nodig was. De viering van oud en nieuw was de test en volgens Giltay is korpschef Dros daarvoor geslaagd. Een nieuwe korpschef mist de ervaring van de rellen in Haren en de zelfkritiek die daarop volgde, voegde Giltay eraan toe.

Enkele dagen na de presentatie van het rapport stapte burgemeester Rob Bats van Haren op. „Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben. Ik ben ervan overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester”, zei hij tijdens een zitting van de gemeenteraad.

Volgens Giltay had Bats voldoende vertrouwen van de gemeenteraad. „Hij heeft zelf gezegd dat hij ermee stopt. Dat verraste ons ook. Er is geen enkele aanleiding om nu ook het vertrek van Dros te eisen. Wij staan volledig achter hem.”