Nieuws/Binnenland
1125835
Binnenland

Arrestatiebevel voor vijfde kunstrover

De Roemeense justitie heeft zojuist een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor een vijfde, nog voortvluchtige verdachte in het onderzoek naar de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam.

Volgens bronnen in Boekarest gaat het om de Roemeen Adrian Procop. Evenals de drie eerder in Roemenië opgepakte kunstrovers en de vriendin van een van hen wordt hij verdacht van betrokkenheid. Het is nog niet bekend of de Roemeense autoriteiten vermoeden dat Procop zich nog in ons land ophoudt.

Procop wordt gezien als handlanger van de in januari in Boekarest gearresteerde hoofdverdachte Radu Dogaru en zijn twee kompanen Mihai Bitu en Eugen Darie. Dogaru’s vriendin Natascha Timofei werd begin deze maand in Rotterdam opgepakt.

De schilderijenrovers sloegen in oktober vorig jaar in het holst van de nacht toe in het Rotterdamse museum en wisten zeven kostbare meesterwerken van onder anderen Picasso, Matisse en Monet buit te maken. De schilderijen zijn nog altijd niet teruggevonden.

Eerder deze week liet Dogaru’s advocaat in De Telegraaf weten dat de Roemeense rovers in Nederland berecht willen worden. “Als dat niet gebeurt, zullen de schilderijen nooit gevonden worden”, zei de raadsman.