Nieuws/Binnenland
1125869
Binnenland

Aftellen voor Badr Hari

Een dag voor zijn rentree in de kickboksring moet Badr Hari, net als de andere deelnemers aan het K-1-toernooi in Zagreb, nog een paar verplichte nummers afwerken. Een daarvan was de weegsessie van donderdagmiddag, waar de vechters in aanwezigheid van trainers, organisatoren en pers om de beurt op de weegschaal moesten stappen. Hari bleek met 110 kilo een van de zwaarsten.

Na het wegen volgde een korte 'stare down' waarbij de sporters de tegenstander van de eerste wedstrijd vervaarlijk diep in de ogen keken. In sommige gevallen ging dat er overigens opvallend vriendelijk aan toe. Waar andere kickboksers uitgebreid de tijd namen om met bekenden en fans op de foto te gaan en handtekeningen uit te delen, verdween Hari direct na het weegevenement via een zijdeur.

Vrijdagavond begint Hari in de Zagreb Arena in de kwartfinale van de K-1 World Grand Prix. Het is zijn eerste wedstrijd nadat hij uit de gevangenis kwam waar hij in voorarrest zat op verdenking van een poging tot doodslag en een aantal andere mishandelingen.

Hari zou afgelopen zomer zakenman Koen Everink in elkaar geslagen hebben tijdens het Sensation White dancefeest in de Amsterdam ArenA. Sindsdien is het Openbaar Ministerie hem van nog meer mishandelingen gaan verdenken. Het proces bij de rechtbank hierover moet nog worden gevoerd.

De eerste tegenstander van de Nederlander vrijdag is de Witrus van Azerbeidzjaanse afkomst, Zabit Samedov. Er wordt algemeen van uitgegaan dat Hari dit wint, maar Samedov zelf denkt dat hij nog wel eens verrassend uit de hoek kan komen. Hij ziet het als een voordeel als Hari hem onderschat.

Overleeft de Marokkaans-Nederlandse Hari 3 rondes van 3 minuten (en eventueel 2 extra rondes van 2 minuten), dan bestaat de kans dat hij in de halve finale tegenover Hesdy Gerges komt te staan. Hari werd in 2010 in de Amsterdam ArenA gediskwalificeerd toen hij Gerges in het gezicht trapte terwijl die op de grond zat en de scheidsrechter tussenbeide was gekomen.

De finale waar velen op hopen is het gevecht tussen Hari en de Kroatische publiekslieveling Mirko Filipovic, inmiddels een oude rot in het vak. Ook de beide kickboksers zelf lijken zo'n finale wel te zien zitten. Andere deelnemers betwijfelen of het zover komt en of Hari wel voldoende getraind is om het zo lang vol te houden dat hij in de finale komt.