Nieuws
1125883
Nieuws

'Banken maken overwinst op hypotheken'

Banken hebben de hypotheekrente het afgelopen jaar slechts met enkele tienden van procenten verlaagd, maar tegelijkertijd maken zij meer winst op de leningen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis op basis van eigen berekeningen over de periode januari 2012 tot en met januari 2013.

Volgens de belangenorganisatie van woningbezitters is er voldoende ruimte voor een verdere verlaging van de hypotheekrente.

De winstmarge van de banken op hypotheken steeg het afgelopen jaar doordat zij zelf goedkoper kunnen lenen op de kapitaalmarkten. Deze zogenoemde inkoopkosten daalden harder dan de renteverlagingen die zij aan hun klanten presenteren, stelt Eigen Huis.

De kosten van banken daalden met ruim 1 procentpunt, terwijl de hypotheekrente met 0,2 procentpunt zakte. Gezinnen met een hypotheek van 250.000 euro zouden daardoor per maand bruto ruim 300 euro te veel betalen.

Eigen Huis vroeg de Tweede Kamer vorige maand al om in te grijpen in de hypotheekmarkt en „de hoge overwinsten” van de hypotheekverstrekkers aan banden te leggen.