Nieuws/Binnenland
1125895
Binnenland

Woede om aanblijven korpschef 'Haren'

De politiek in Haren vindt het onbegrijpelijk dat korpschef Oscar Dros aanblijft, terwijl de burgemeester van het dorp vorige week is opgestapt.

De fracties van D66 en het CDA gaan hun partijgenoten in de Tweede Kamer vragen bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de positie van Dros ter discussie te stellen. De fractievoorzitter van de VVD, de grootste partij in Haren, vindt ook dat Dros zijn functie moet neerleggen. Dros zelf wil hier niet op reageren.

Begin april is er in de Kamer een debat over het rapport. Van de minister hoeft Dros zijn functie niet neer te leggen.

Het CDA vindt dat Dros net zo hard gefaald heeft als burgemeester Bats. ,,Moeten we accepteren dat de burgemeester het veld ruimt, terwijl Dros ondertussen promotie maakt als korpschef van de noordelijke politie'', zegt fractievoorzitter René Valkema.

Ook D66 vindt dat Dros het veld moet ruimen. ,,Hij heeft niet alleen gefaald maar ook onwaarheden gesproken'', concludeert fractievoorzitter Wil Legemaat. VVD-fractievoorzitter Pieter Terpstra benadrukt dat hij spreekt als raadslid en niet namens de fractie. De partij Gezond Verstand vindt dat ,,Bats is geslachtofferd ten faveure van Dros. Dat is oneerlijk.''

De PvdA, samen met D66 de een na grootste partij in de raad, vindt echter niet dat Dros weg moet. ,,Het gaat niet om personen, maar om verbeteringen'', lichtte fractievoorzitter Ton Sprenger toe. Wel vindt hij dat Dros zijn plan van aanpak om verbeteringen door te voeren, publiek moet maken.