Nieuws/Binnenland
1125948
Binnenland

Kerkmakelaar maakt zich geen zorgen over de crisis

De vastgoedmarkt mag dan op slot zitten, kerken en andere religieuze gebouwen zijn big business . Steeds meer particulieren, bedrijven, instellingen en religieuze genootschappen zijn bereid om miljoenen neer te leggen voor verlaten kerkgebouwen in heel Nederland. Kerkmakelaar Reliplan floreert bij de leeglopende kerken: „Dat gejammer over de vastgelopen vastgoedmarkt. Wij merken daar helemaal niets van.”

Het is niet voor niets dat Reliplan gisteren in Amsterdam een congres hield met meer dan tweehonderd genodigden. De kerkmakelaar beschikt over een database met dik tweeduizend potentiële kopers uit binnen- en buitenland. Die database is letterlijk goud waard. Want aan symbolische verkopen doet Reliplan niet, zegt oprichter en grootaandeelhouder Micky Bosschert (64). „Ik heb nog nooit een kerk voor €1 verkocht.”

Kopers zijn aangetrokken door het bijzondere en vaak ook mystieke karakter van de gebouwen, vertelt Bosschert. „Er zijn mensen die ervan dromen in een kerk te wonen. Anderen willen er een bed & breakfast of yogacentrum beginnen. In Den Haag heb ik een kerk die is gebouwd door Berlage verkocht aan een miljonair die er een museum wil starten. Maar er zijn ook succesvolle voorbeelden van zorginstellingen en kinderdagverblijven in kerkgebouwen.” Gevoeligheden zijn er natuurlijk ook: „Ik zou niet snel voorstellen om een nachtclub in een kerk te beginnen.”

Nu de kerken al jaren leeglopen, weten ook bisdommen, parochies en andere genootschappen steeds vaker de weg naar Reliplan te vinden. De verwachting is dat de komende jaren zo’n tweeduizend kerken in de etalage gaan. Reliplan streeft naar behoud door nieuwe eigenaren te zoeken, maar kan dat niet alleen. Het bedrijfje heeft inmiddels acht franchisekantoren verspreid over heel Nederland.

Lees verder in De Telegraaf van vrijdag