Nieuws
1125954
Nieuws

Samsung introduceert nog slimmere telefoon

Apple krijgt het nog moeilijker in de strijd tegen Samsung. Het nieuwe vlaggenschip van de Koreanen, de Galaxy S4, weet door toepassing van geavanceerde sensoren en slimme software precies wat de gebruiker wil. De smartphone herkent bijvoorbeeld iemands gezicht, stem en bewegingen. Daardoor is de S4 te bedienen zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. De nieuweling kan iemands oogbewegingen volgen. Als je tijdens het bekijken van een video weg kijkt, pauzeert het toestel even. Zodra de blik weer op het scherm wordt gericht, gaat de video verder. Ook is het mogelijk door webpagina’s of e-mailberichten te scrollen zonder het scherm aan te raken. De gebruiker hoeft alleen maar naar het scherm te kijken en zijn pols te bewegen.

Dit bleek vannacht tijdens de lancering tijdens een door Samsung georganiseerd  evenement in New York. Het Zuid-Koreaanse bedrijf huurde daarvoor de Radio City Music Hall af, voor de Amerikanen een historische plaats. De S4 heeft een veel groter scherm en een beduidend hogere resolutie (Full HD) dan de iPhone 5. Webpagina’s, foto’s en video zijn daardoor beter zichtbaar. Het toestel lijkt een waardige opvolger van de S3, het toestel waarvan er meer dan 40 miljoen zijn verkocht.

Zoals werd verwacht komt Samsung met Full HD in een super-amoled scherm. Het 5 inch scherm toont 441 pixels per inch, veel meer dan de iPhone die op een kleiner scherm een dichtheid van 326 pixels per inch haalt. Het scherm van de S4 is een tikkeltje groter dan haar voorganger. Omdat de randen dunner uitvallen, kan de behuizing van de S4 vrijwel gelijk blijven. Bijzonder is dat het scherm bijna onbreekbaar zou zijn. De S4 is voorzien van Gorilla Glass 3, een nieuw materiaal dat heftige situaties kan doorstaan.

Net als de eerder aangekondigde topmodellen van Huawei, LG, Sony Mobile en ZTE heeft Samsung in haar nieuweling een camera van 13 megapixel aan de achterzijde ingebouwd.  De camera aan de voorzijde kan tegelijk worden ingezet, waardoor je meer met de smartphone kan  doen. Als je ‘Dual Camera’ functie wordt geselecteerd, is met twee camera’s tegelijk te fotograferen. Vervolgens zijn  de twee foto’s samen te voegen, waarbij uit acht verschillende frame-effecten is te kiezen.

De S4 helpt ook gezond te leven. Nieuwe software registreert via sensoren jouw fysieke gesteldheid, je omgeving en andere zaken die de gezondheid kunnen beïnvloeden.

De S4 ondersteunt de nieuwe snelle netwerken van de vierde generatie die momenteel in Nederland worden uitgerold. De S4 met 16 GB geheugen komt in Nederland in het tweede kwartaal uit en gaat 699 euro kosten.

Hoewel Apple op de Amerikaanse markt eind vorig jaar nog duidelijk voorlag op Samsung, begint het bedrijf uit Cupertino nu toch tekenen van nervositeit te tonen. Apple doet zelden uitspraken over concurrenten, maar gisteren was dat anders. Marketingbaas Phil Schiller hekelde Android, het platform waarop Samsung zo succesvol is. Hij noemde Android een gefragmenteerd besturingssysteem. Veel nieuwe smartphones draaien op een versie van Android die al bijna een jaar oud is, aldus Schiller. Volgens hem lopen meer mensen over van Android naar de iPhone dan andersom.