Nieuws/Binnenland
1125984
Binnenland

Omzet Nederlandse gamesmarkt toch gestegen

Gisteren maakte NVPI bekend dat er minder spellen zijn verkocht in het afgelopen jaar. De sectororganisatie Dutch Games Association (DGA) weerlegt nu dat doembeeld, en zegt dat er wel degelijk sprake is van een omzetstijging. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van DGA, TNO, Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI), en vakblad Control.

 “Het is jammer dat op basis van incomplete gegevens een verkeerd beeld is geschetst van de staat van de gamesindustrie,” zegt Pim Bouman, voorzitter van DGA. Volgens het onderzoek is “de Nederlandse gamesindustrie is jong, dynamisch, volop in ontwikkeling met veel groeipotentie.”

De NVPI zou slechts een deel van de omzet hebben bekeken. De organisatie heeft bijvoorbeeld geen rekening hebben gehouden met de verkoop van losse items in spellen die gratis worden aangeboden, microtransacties die wel degelijk belangrijk zijn voor de omzet. Daar zit nu juist de grootste groei, zegt DGA.

De Nederlandse gamesmarkt zat in 2010 nog in een slop, maar zag verbetering in 2011. Een stijgende lijn die zich voortzette in 2012, zo blijkt uit weer een ander onderzoek. Bouman concludeert: “Het marktaandeel van de traditionele retail neemt af, maar de toename van de omzet via online en mobiele verkoopkanalen is groot, waardoor de omzet in de Nederland in z'n geheel genomen groeit.”