Nieuws/Binnenland
1125999
Binnenland

Koninklijk Huis exposeert op website

De koningsmantel, de kroon, de rijksappel, de scepter, het rijkszwaard en de rijksstandaard zijn de komende tijd te zien op de website van het Koninklijk Huis. Deze online-expositie toont voorwerpen die traditiegetrouw een rol spelen bij de inhuldigingsceremonie van een nieuwe koning of koningin.

De objecten komen uit het archief van het Koninklijk Huis, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Vanaf vrijdag staan de eerste afbeeldingen op de site www.koninklijkhuis.nl. In aanloop naar de troonswisseling op 30 april vult de dienst tentoonstelling aan.

Naast de zogeheten regalia of rijksinsigniën zijn schilderijen, tekeningen en foto's te zien rondom de inhuldigingen van koning Willem II in 1840, koningin Wilhelmina in 1898, koningin Juliana in 1948 en koningin Beatrix in 1980. Ook kunnen de bezoekers van de site beelden zien van huldeblijken en geschenken die de staatshoofden kregen en van de kleding die de koningen, koninginnen en hun familieleden tijdens de troonswisselingen droegen.