Nieuws/Binnenland
1126002
Binnenland

Eigen netwerk zzp'er steeds belangrijker

Hoger opgeleide zzp-ers gebruiken steeds sterker het eigen netwerk voor het binnenslepen van opdrachten. Hoewel het aantal opdrachten per interimmer licht daalt, blijft de gemiddelde omzet hetzelfde.

Dit blijkt uit een onderzoek van Interimpuls. 71 procent van de opdrachten kwam het afgelopen half jaar via het eigen netwerk: 4 procent meer dan een half jaar eerder. De rol van het intermediair is licht gedaald en is verantwoordelijk voor 21 procent van de opdrachten.

Maar een opdracht zelf binnenslepen betekent niet dat je kunt rondkomen. Het aantal volle portefeuilles is gedaald: Slechts 4 op de 10 van de zzp'ers die alles via het eigen netwerk doen heeft fulltime werk.

Ook de gemiddelde opdrachtenportefeuille van de hoger opgeleide zzp'er is voor het eerst in drie jaar licht gedaald: het afgelopen half jaar had de zzp’er ruim 61 % van de tijd een opdracht, 2 procent lager dan een half jaar eerder. Maar door een lichte stijging van het uurtarief naar € 87,67 is er geen sprake geweest van een omzetdaling. De stijging van het uurtarief komt ook voort uit het steeds belangrijker wordende eigen netwerk: hierdoor hoeft er geen marge (gemiddel 20 procent)  te worden afgestaan aan een intermediair.