Nieuws/Binnenland
1126021
Binnenland

Werkstraf voor liegende ex-wethouder Gemert

Voormalig CDA-wethouder Harrie Verkampen van Gemert-Bakel is vrijdag veroordeeld tot 120 uur werkstraf plus 4 maanden voorwaardelijke celstraf vanwege valsheid in geschrifte. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De toenmalige wethouder loog in 2009 in een brief dat de gemeente een bouwvergunning had verleend aan een champignonkwekerij. Hij probeerde zo de betrokken ondernemers aan een subsidie te helpen.

De projectleider van de gemeente die de brief typte werd vrijgesproken. De ambtenaar kon niet weten dat de brief niet klopte.

De rechtbank in Den Bosch zegt dat de toenmalig wethouder de integriteit van het openbaar bestuur in diskrediet heeft gebracht. Omdat hij nog steeds als raadslid actief is, werd de voorwaardelijke straf opgelegd.

Verkampen (65) zit al sinds de jaren 70 in de lokale politiek van het Brabantse dorp. Hij was jarenlang wethouder en is nu nog fractievoorzitter voor het CDA in de gemeenteraad.

De politie begon het onderzoek naar hem vanwege een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Daaruit bleek dat er jarenlang veel mis was bij de gemeente Gemert-Bakel. Wethouders, ambtenaren en raadsleden lapten de regels aan hun laars en regelden veel onderhands.