Nieuws/Binnenland
1126030
Binnenland

Eerste Nederlandse in noordwestelijke doorvaart

Eef Willems (49) uit Enkhuizen gaat komende zomer met haar boot Tooluka de noordwestelijke doorvaart maken. Daarmee is ze de eerste Nederlandse vrouwelijke schipper die deze legendarische tocht onderneemt.

Ontdekkingsreiziger Roald Amundsen is de eerste die in 1903 als eerste de beroemde tocht aflegde. Hij deed er drie jaar over. Sinds 2008 wordt de tocht jaarlijks weer enkele malen ondernomen. Reden daarvoor is dat het ijs rondom de Noordpool geleidelijk smelt, waardoor een kleine periode van het jaar de doorvaart ijsvrij wordt.

Beringstraat

,,Je hebt een ´window´ die begint in de eerste week augustus tot 20 septepmber. Na die 20 september wil ik echt door de  Beringsstraat zijn. Dan worden de nacht weer langer en komt het ijs, dat alles kapot kan maken, weer terug. We moeten voozichtig zijn´´, vertelt ze tegen De Vaarkrant.

Sneeuw

Willems vertrekt op 10 april naar Groenland om voorbereidingen te treffen. Haar boot Tooluka ligt al in de haven in Groenland. Voorlopig kan er nog niet gevaren worden. De boot ligt onder sneeuw en is omringd door ijs.

Smelten

In mei zal het ijs gaan smelten. Met goede ijskaarten in de hand gaat Willems 1 augustus op pad. Het is een tocht van 4000 mijl, dat is ruim 6000 kilometer. Ze zal aan boord versterking krijgen van een aantal zeilvrienden.