Nieuws/Buitenland
1126031
Buitenland

'Noden Syrië zijn gigantisch'

Het Rode Kruis en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (Unhcr) hebben vrijdag alarm geslagen over de dramatische toestand in Syrië, die alsmaar erger wordt.

De humanitaire nood is groter dan ooit en hulpverleners van het Rode Kruis bieden waar mogelijk hulp, zoals voedsel, drinkwater, dekens en tenten. De vraag naar hulp is echter veel groter dan de organisatie aankan, aldus Robert Mardini van het Rode Kruis.

Een schatting van de VN geeft aan dat er 4 miljoen mensen zijn ontheemd en dat meer dan een miljoen het land zijn uitgevlucht. Syrië telde voor de opstand 15 maart 2011 uitbrak 22,5 miljoen inwoners. Unhcr-topman António Guterres zei vrijdag op bezoek in Libanon dat de gevolgen van de stroom vluchtelingen in de moderne geschiedenis hun weerga niet kennen. Guterres waarschuwde dat de oorlog moet stoppen, omdat anders het Midden-Oosten 'ontploft'.

Het aantal noodlijdenden neemt zo snel toe dat verschil tussen beschikbare hulpgoederen en benodigde goederen ook snel groter wordt. Volgens de Unhcr komen hulporganisaties nu al ruim 500 miljoen euro tekort. Het Rode Kruis heeft naar eigen zeggen op korte termijn 16 miljoen euro nodig om hulp aan Syriërs voort te zetten.