Nieuws/Binnenland
1126042
Binnenland

Eis 4 jaar cel tegen directeur om fraude

Een registeraccountant (57) uit Breda hangt een celstraf van 4 jaar boven het hoofd omdat hij een bedrijf zou hebben geholpen de Belastingdienst voor miljoenen op te lichten. De man werkte als financieel directeur voor de vastgoedbedrijven van de broers G., tegen wie woensdag voor de rechtbank in Breda 4 en 5 jaar gevangenisstraf is geëist wegens belastingfraude.

De zaak tegen de accountant werd vrijdag behandeld. De officier van justitie wees op de bijzondere positie van een registeraccountant, die de wettelijke bevoegdheid heeft om jaarrekeningen te controleren. ,,Hij heeft als registeraccountant een voorbeeldfunctie voor anderen.''

De registeraccountant heeft volgens het Openbaar Ministerie begin deze eeuw meegewerkt aan het opzetten van een schijnconstructie voor de Belastingdienst. Ook werkte hij mee aan de afschrijving van miljoenen op een pand. Het OM rekent het hem zwaar aan dat hij valse stukken heeft overhandigd aan de Belastingdienst. Door zijn toedoen zou de fiscus 14 miljoen euro zijn misgelopen.

Het bedrijf van de broers is inmiddels failliet. De rechtbank doet uitspraak op 12 april.