Nieuws/Binnenland
1126059
Binnenland

Arrestatie in kunstroof

In Rotterdam is maandagmiddag een 19-jarige Roemeense vrouw gearresteerd. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid bij het onderbrengen van de zeven gestolen schilderijen die in oktober uit de Kunsthal werden geroofd. Dat meldde de politie maandagmiddag.

De schilderijen zouden na de roof, zo is het vermoeden, direct naar een woning in Rotterdam zijn gebracht. „Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en op een later moment naar Roemenië overgebracht. In de woning verbleef op dat moment onder anderen de maandag aangehouden 19-jarige vrouw”, aldus de politie. Haar aanhouding is specifiek voortgekomen uit het Nederlandse onderzoek.

De politie meldt dat er inmiddels veel in kaart is gebracht. „Ook als het gaat om andere personen die mogelijk bij de heling betrokken zijn geweest”, zegt de politie. Politiemensen keken ook tientallen uren naar camerabeelden van de Kunsthal en beelden van camera's uit de ruime omgeving. Daaruit kwamen twee mannen naar voren die door hun gedrag en frequentie van de bezoeken als verdachten werden gezien. Deze mannen van 25 en 28 jaar zijn eerder dit jaar in hun thuisland Roemenië aangehouden.

Vriendin

De 19-jarige vrouw zou de vriendin zijn van de 28-jarige verdachte die op 21 januari in zijn eigen land werd aangehouden. Samen met de andere aangehouden, 25-jarige man wordt hij verdacht van het voorbereiden van de kunstroof. De derde persoon die in Roemenië werd aangehouden, is 23 jaar. Alle drie zitten ze nog vast en worden door de plaatselijke politie verhoord.

Het onderzoek wordt voortgezet in samenwerking met de politie in Roemenië. Dit weekend werd duidelijk dat twee van de zeven gestolen schilderijen zouden zijn verbrand. De moeder van de hoofdverdachte zou dat gedaan hebben, meldde de televisiezender Antena3 zondag. Het zou gaan om de werken van Matisse en Gauguin. De Rotterdamse politie zegt dat er geen enkel bewijs voor is.

Verbranden

Haar zoon zou met de twee schilderijen tevergeefs door Roemenië hebben gereisd in de hoop ze te kunnen verkopen. Door ze te verbranden zou de moeder haar zoon hebben willen helpen.