Nieuws/Binnenland
1126060
Binnenland

Nieuwe arrestatie kunstroof

In het onderzoek naar de schilderijenroof in de Rotterdamse Kunsthal is in Duitsland een 46-jarige man gearresteerd wegens verdenking van betrokkenheid.

Dat hebben Duitse media zojuist bekendgemaakt. De in Baden-Württemberg gearresteerde man heeft volgens de Duitse justitie eerder in Keulen ontmoetingen gearrangeerd tussen vertegenwoordigers van de Roemeense schilderijenrovers en van de Triton Foundation, de stichting van de familie Cordia die eigenaar is van de zeven weggeroofde meesterwerken.

Er zou tijdens de geheime ontmoetingen zijn onderhandeld over losgeld dat voor de schilderijen moest worden neergeteld. Het geëiste bedrag was rond de 1,5 miljoen euro. De besprekingen tussen daders en eigenaar zijn klaarblijkelijk mislukt, de zeven schilderijen zijn nog steeds spoorloos. De Duitse justitie verklaart echter dat het niet zeker is of de verdachte  écht namens de Roemeense kunstrovers onderhandelde, of dat het gaat om een oplichter die zich alleen voordeed als vertegenwoordiger van de rovers.

Deal

De drie Roemeense schilderijenrovers die in januari in Boekarest werden opgepakt, kondigden vanmorgen in De Telegraaf aan alleen te willen vertellen waar de kostbare doeken zijn verborgen als zij naar ons land worden uitgeleverd en hier worden berecht.

Volgens de Roemeense advocaat Bogdan Cimbru, raadsman van de opgepakte hoofdverdachte Radu Dogaru, weet alleen zijn cliënt wat de bergplaats is van de meesterwerken van onder anderen Picasso, Matisse en Monet. Cimbru liet via deze krant weten dat zijn cliënten een deal willen met de Rotterdamse justitie. ,,Zodra tegen de drie een Europees Arrestatie Bevel met uitleveringsverzoek is uitgevaardigd door de Nederlandse autoriteiten en mijn cliënten voet op Nederlandse bodem hebben gezet, zullen zij alle medewerking aan justitie verlenen”, zei Cimbru.

Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft nog niet gereageerd.