Nieuws
1126072
Nieuws

Handsfree bellen even gevaarlijk als dronken rijden

Handsfree bellen in het verkeer is ongeveer even gevaarlijk als dronken achter het stuur kruipen. Dat blijkt uit een onderzoek van Spaanse en Australische wetenschappers.

De onderzoekers lieten testpersonen rondrijden in een rijsimulator, eerst onder invloed van alcohol en daarna met een handsfree mobiele telefoon-set. Zowel effect van bellen als sms’en tijdens de rit werd vergeleken met dronken rijden.

“De effecten op het rijdgedrag bij handsfree bellen zijn ongeveer gelijk aan degene die je ondervindt bij 0,4 promille alcohol in je bloed, wat net onder de legale limiet is. Maar als er meer aandacht naar de telefoon ging, dan schoot dat omhoog naar 0,7 promille en dat is te hoog,“ aldus de onderzoekers. Sms’en maakte het nog bonter, met effecten die vergelijkbaar zijn met 1 promille alcohol in het bloed.

“Hoewel simpele gesprekken op een mobiele telefoon geen groter risico vormen dan de toegestane alcohollimiet, vormen cognitieve handelingen zoals sms’en wel degelijk een groot gevaar. Handsfree-sets lijken ongevaarlijk, maar extra onderzoek naar verbeterde veiligheid is zeker nodig”, besluit het rapport.