Nieuws/Binnenland
1126088
Binnenland

Advocaat: prutswerk justitie kunstroofzaak

Justitie in Nederland werkt in de kunstroofzaak veel te langzaam. Dat zegt de advocaat van de in Roemenië vastgehouden verdachte Radu Dogaru, die betrokken zou zijn geweest bij de diefstal van schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal.

Advocaat Bogdan Cimbru laakt de Nederlandse traagheid bij het afhandelen van het verzoek van Dogaru en zijn moeder om in Nederland berecht te worden. Er is zelfs nog geen enkele reactie gekomen, zei de advocaat vrijdag tegen het ANP. „De onderzoekers die zich in Nederland met deze zaak bezighouden zouden een andere baan moeten zoeken”, aldus Cimbru.

Dat de 19-jarige vriendin van Dogaru nog altijd vastzit, noemt Cimbru „onvoorstelbaar”. „Het is al lang duidelijk dat zij verder nergens iets vanaf wist en nooit een rol heeft gespeeld in de diefstal. En toch blijft ze maar vastzitten. Waarom? Niemand begrijpt er nog iets van.”

De verdachten van de kunstroof willen in Nederland worden berecht en niet in Roemenië. Pas als dat geregeld zou zijn, zouden zij bereid zijn de plaats bekend te maken waar de zeven gestolen meesterwerken nu zijn. Zo niet, dan blijven de schilderijen voor altijd onvindbaar, zei de advocaat namens zijn cliënten.

De Roemeense televisiezender Antena 3 meldde vrijdagochtend dat uit de verhoren van Dogaru en zijn moeder is gebleken dat de schilderijen een tijd lang begraven zijn geweest op de begraafplaats van het dorpje Carcaliu. Dat verklaart waarom de Roemeense politie 2 weken geleden daar opgravingen heeft gedaan. Er werd alleen een lege tas aangetroffen. De schilderijen zouden toen al bij de moeder van Dogaru zijn opgehaald door een vriend van haar zoon. Bij opgravingen in het dorp diezelfde dag werden ook een laptop en een koffer gevonden, waarin de schilderijen naar Roemenië zijn vervoerd.