Nieuws/Binnenland
1126171
Binnenland

Succesvolle implantatie endoprothese

Bij twee patiënten met een verwijde buikslagader is gisteren met succes een nieuw soort endoprothese geïmplanteerd. Vaatchirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht/Nieuwegein deden dat voor het eerst in ons land.

Het grote voordeel aan deze prothese is dat alle overgebleven omringende ruimte wordt opgevuld met polymeer, waardoor er niet opnieuw lekkages kunnen optreden. Dat scheelt heroperaties, die tot op heden wel vaak aan de orde waren met de ’oude’ endoprothese. Bovendien kunnen nu ook patiënten met een afwijkende anatomie worden behandeld. Per jaar worden ongeveer 2000 mensen geopereerd aan een verwijde buikslagader onder de nierslagader.

Vaatchirurg dr. Jean - Paul de Vries, die gisteren de eerste nieuwe Nellix endoprotheses implanteerde en de techniek leerde in Riga en Amerika: ,„Bij 55 mensen die in het buitenland op deze manier zijn geopereerd zien we na drie jaar geen enkele vorm van terugbloeden en dat zou dus betekenen dat heroperaties niet meer nodig zijn. Ik roep nog geen hosanna, maar mijn verwachting is dat dit op de lange termijn veel duurzamer is.”

De Nellix endoprothese is CE gecertificeerd en als medisch product goedgekeurd.

Lees meer in de Telegraaf.