Nieuws/Binnenland
1126172
Binnenland

Eis 6 jaar tegen kroongetuige 'Yellowstone'

Tegen de 58-jarige Richard T., kroongetuige in het megaproces Yellowstone, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. Met de eis voldoet het OM aan de afspraken die met T. zijn gemaakt: het vraagt de helft van de straf die T. volgens justitie zou hebben verdiend als hij geen kroongetuige zou zijn geweest.

Yellowstone draait om een keur aan misdrijven, variërend van oplichting tot poging tot liquidatie. Spil in het dossier is Rob Z., een Amsterdamse beroepscrimineel en gewezen vriend van Richard T. Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband geldt als verdachte in een van de vele deeldossiers.

Richard T. meldde zich in 2010 via misdaadjournalist John van den Heuvel bij justitie. Hij voelde zich bedreigd. Eerder dat jaar had hij, naar eigen zeggen in opdracht van Rob Z., in Gouda een mislukte moordaanslag gepleegd en in Amsterdam een handgranaat bij een kantoorpand naar binnen gegooid. In ruil voor een milde bejegening door justitie bood T. aan opening van zaken te geven over een reeks van zaken.

Het was T. destijds dermate heet onder de voeten, dat hij op eigen verzoek in voorarrest werd genomen. Daarna onderhandelde hij met justitie over een deal. Behalve van de twee aanslagen verdenkt het OM hem van betrokkenheid bij twee brandstichtingen en een inbraak. Rob Z. zou ook achter deze feiten het brein zijn. In de zomer van 2011 was de deal een feit.

Volgens de officieren van justitie Joris Beliën en Koos Plooij is de kroongetuige „geen lieverdje”. Destijds was hij echter sterk afhankelijk van Rob Z., aldus de aanklagers, die een grote invloed op hem had. In het onderzoek naar Z. en de overige Yellowstoneverdachten heeft T. zich „coöperatief” getoond en zich laten kennen als iemand die zich aan zijn afspraken houdt en geen dubbele agenda heeft. Het OM gelooft hem in zijn voornemen radicaal te breken met zijn criminele verleden.

De officieren zullen volgende week woensdag hun eis tegen Z. en de overige verdachten formuleren. De uitspraak in het proces staat gepland op 26 april.