Nieuws/Binnenland
1126194
Binnenland

Boekenweek van start

Boekenliefhebbers kunnen vanaf zaterdag hun hart ophalen tijdens de 78e editie van de Boekenweek. In heel het land vinden tot en met 24 maart honderden voorleessessies, lezingen en andere literaire activiteiten plaats om het Nederlandstalige boek onder de aandacht te brengen.

'Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden' is dit jaar het thema van het festijn. Het gaat over de mooie, maar ook over de minder fraaie kanten van onze geschiedenis, zoals de slavernij. Het literaire evenement wordt vrijdagavond traditioneel geopend met het Boekenbal, dat voor het eerst ook online is te volgen.

Eregast op het bal is Kees van Kooten, die dit jaar het Boekenweekgeschenk De Verrekijker schreef. Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Het boekje is geïnspireerd op de verrekijker waar Van Kooten als klein jongetje mee speelde en die zijn vader zou hebben gevorderd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor het tweede jaar op rij verschijnt het geschenk ook in Vlaanderen. Het boek verschijnt voor beide landen in een totale oplage van 750.000 exemplaren.