Nieuws/Binnenland
1126195
Binnenland

Rechter snijdt in gouden handdruk

Het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen heeft de riante afvloeiingsregeling van 1,3 miljoen euro van voormalig personeelsadviseur Güppertz in hoger beroep weten te verminderen.

Het nieuwe bestuur van het ziekenhuis vecht al jaren tegen de enorme gouden handdruk die de nu 60-jarige Güppertz van de voormalige directie in 2009 meekreeg. De eerder door de kantonrechter toegekende pensioenstorting van 258.000 euro moet de personeelsadviseur – die in het hospitaal ook als mediator optrad in een arbeidsconflict – van het Hof terugstorten. Ook moet hij bepaalde proceskosten terugbetalen.

„We hebben in elk geval het signaal afgegeven dat we dit soort dingen niet zomaar kunnen laten passeren. We voelen ons door deze uitspraak gesteund in onze opvatting dat de vorige directie een veel te ruimhartige regeling heeft mee gegeven. We hebben de gouden handdruk voor  werknemers in ziekenhuizen op de kaart gezet en het geld dat terugkomt, kunnen we nu aan de patiënten besteden,” reageert de ziekenhuiswoordvoerder.

De voormalige personeelsadviseur krijgt in elk geval nog tot zijn 65ste jaar ruim 6400 euro per maand aan salaris. De ontslagvergoeding van 180.000 euro krijgt het ziekenhuis ook niet terug. Ook mag Güppertz de inkomsten van zijn door hem uitgegeven dichtbundel behouden. Die schreef hij, zo zei hij destijds, omdat hij mede gemotiveerd was door onrecht, zoals bijvoorbeeld de riante bonussen die sommige mensen meekregen.

Advocaat Doornink van Güppertz was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.