Nieuws/Buitenland
1126201
Buitenland

VS: eerst goed plan Shell voor boring Alaska

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell moet eerst met een allesomvattend plan komen voor het weer mag boren voor de kust van Alaska. Dit heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, donderdag laten weten. Zijn ministerie deed onderzoek naar aanleiding van problemen die Shell vorig jaar ondervond bij het boren naar olie en heeft geconcludeerd dat Shell er niet klaar voor is.

De onderneming meldde vorige maand een pauze in te lassen in het boorproject. „Shell maakte er een potje van in 2012 en dat laten we niet weer toe na hun pauze”, zei Salazar. „Voor Shell verder kan gaan moet ze aantonen dat ze een alles omvattend managementsplan heeft”, aldus de bewindsman.

Shell had problemen met de twee boorschepen die inmiddels voor reparatie zijn weggesleept, ze kreeg geen toestemming op een plaats ten noorden van Alaska te boren in verband met milieu-eisen, ze worstelde met het slechte weer en zou regels over luchtverontreiniging hebben overtreden.

De milieu-activisten van de organisatie Greenpeace hebben diep teleurgesteld gereageerd op Salazars rapport omdat het de olieboringen bij Alaska niet verbiedt. Greenpeace stelt dat de Amerikaanse regering dat nietaandurft en noemt Washington daarom „architect van een olieramp in het Noordpoolgebied”.

Shell spendeerde ruim 3,6 miljard euro tijdens 7 jaar van voorbereidingen. Onder het ijs en onder de oceaan zou mogelijk 25 miljard vaten olie liggen.