Nieuws/Binnenland
1126233
Binnenland

'Route langs Duits graf kortzichtig'

Het is kortzichtig en onnodig kwetsend tijdens de dodenherdenking in Vorden langs het graf van in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Duitsers te lopen. Dat vindt voorzitter Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland. Hij zei dat donderdagavond tijdens een vergadering van raadsfracties over de omstreden deelname van het gemeentebestuur aan de dodenherdenking in Vorden (gemeente Bronckhorst).

Loonstein wil voorkomen dat, net als vorig jaar, na de dodenherdenking langs Duitse graven wordt gelopen. Toen verbood de rechter burgemeester Aalderink als vertegenwoordiger van de gemeente die route te volgen. De gemeente ging in beroep en kreeg alsnog gelijk.

Ook dit jaar protesteren diverse Joodse organisaties tegen het betrekken van graven van gesneuvelde Duitse militairen bij de herdenking.

Eind maart beslist de gemeenteraad over deelname. Bezwaren waren er uit de raadsfracties donderdagavond niet te horen, al werd benadrukt dat raadsleden de vrijheid hebben wel of niet de route langs Duitse graven te volgen.