Nieuws/Binnenland
1126303147
Binnenland

Asielzoeker die Rik van de Rakt (18) doodstak in Oss voor de rechter

Ayoub Y. met zijn advocaat Thom Deckwitz

Ayoub Y. met zijn advocaat Thom Deckwitz

DEN BOSCH - De 25-jarige Soedanese asielzoeker Ayoub Abdallah Y. ontkent iets te maken te hebben met de dood van de 18-jarige Rik van de Rakt, die op de vroege zondagochtend van 19 april vorig jaar werd doodgestoken op de Julianasingel in Oss.

Ayoub Y. met zijn advocaat Thom Deckwitz

Ayoub Y. met zijn advocaat Thom Deckwitz

Verslaggever Saskia Belleman is bij de rechtszaak aanwezig en twittert live mee. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

Dat zei de verdachte vrijdagochtend in de rechtbank van Den Bosch waar hij terechtstond voor het neersteken van de jongen. In één adem zei Ayoub Y. echter ook dat hij het zich niet herinnerde. Het enige dat hij nog wist was dat hij die dag verward wakker werd.

Er waren „insecten of onzichtbare dingen die druk uitoefenden op zijn hersenen” en hem bang maakten, zei hij. Ze wilden hem doden, daarvan was Ayoub A. overtuigd.

Tekst gaat door onder de foto.

„Ik heb veel geleden in de periode daarvoor”, vertelde de verdachte aan de rechtbank. Hij zei dat „dingen” op zijn buik drukten, waardoor hij steeds moest braken en geen eten kon binnenhouden.

Aanval

Op 19 april was de spanning kennelijk zo hoog opgelopen dat hij kort na 7.00 uur ’s morgens zijn woning verliet, vast van plan om het land te verlaten. Zijn pad kruiste dat van de 18-jarige Rik, die onderweg was naar zijn baantje in een bejaardentehuis. Hij viel de jongen van achter aan. Het mes dat hij bij zich had ging dwars door de rugzak en doorboorde de longen en slokdarm van Rik.

Hij probeerde nog hulp in te roepen, greep zijn telefoon en belde zijn stiefvader. Die hoorde Rik alleen zijn naam noemen. Daarna werd het stil en kreeg hij geen verbinding meer met zijn stiefzoon. Pas minuten later werd de telefoon opgenomen en hoorde hij iemand zeggen: „Laat hem maar in de berm liggen.”

Slachtoffer opgewacht

Op beelden van bewakingscamera’s is de fietsende Ayoub Y. te zien, vier minuten later gevolgd door Rik. In die paar minuten parkeerde Ayoub Y. zijn fiets in de struiken en wachtte hij zijn slachtoffer op.

Voorbijgangers die Rik op zijn buik in de berm zagen liggen dachten aan een verkeersongeluk. Ze alarmeerden de hulpdiensten. Ayoub Y. was inmiddels op weg naar het station. Daar werd hij aangesproken door twee agenten die zagen dat hij verward was en bloed had op zijn broek, sneaker en een verwonding aan de vinger. Hij had zich bezeerd tijdens het snijden van uien, zei Ayoub Y. Later zei hij dat hij gewond was geraakt bij een verkeersongeluk en ook dat het wondje was ontstaan door het steken met een mes in de muur van zijn woning waarop de „insecten” liepen die hem bedreigden.

Het bebloede mes lag op de bagagedrager van zijn fiets. De agenten namen hem mee naar het politiebureau. De link met het overlijden van Rik van de Rakt werd pas later gelegd.

Psychische problemen

Tijdens het onderzoek bleek dat Ayoub Y. al veel langer kampte met psychische problemen. Hij slikte olanzapine tegen psychoses, maar was daar al enkele maanden mee gestopt. Die belangrijke informatie was omwille van zijn privacy niet bekend bij de gemeente Bernheze.

De gemeente liet het incident onderzoeken door onderzoeksbureau Necker Nam, dat concludeerde dat Bernheze te beperkte informatie had om een goede inschatting te kunnen maken wat er aan hulpverlening en huisvesting nodig was voor de statushouder, die begin januari 2020 onderdak kreeg in Heesch.

Meerdere incidenten

Er waren sinds hij zijn intrek nam in de hem toegewezen woning wel meerdere incidenten geweest die duidelijk maakten dat het bergafwaarts met hem ging. Zo veroorzaakte hij met nachtelijke schreeuwpartijen overlast bij zijn buren en zette hij een aantal keren de lokale supermarkt op stelten.

Vanmiddag krijgt Ayoub Y. te horen welke straf het Openbaar Ministerie voor hem in gedachten heeft.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop