Nieuws/Binnenland
1126328
Binnenland

Aangifte doen voor schoonheidssalon aan huis?

Mijn vrouw heeft een schoonheidssalon in onze verbouwde garage en ze werkt daarnaast 16 uur per week bij een ziekenhuis. Voor de Belastingdienst geven we niets op qua zaak. Mijn echtgenote doet op kwartaalbasis wel btw-aangifte. De inkomsten van de schoonheidssalon zijn per jaar maximaal 3500 euro. Moet mijn vrouw ook nog ondernemersaangifte doen? Of kunnen we gewoon (net als vorig jaar) gezamenlijk de aangifte inkomstenbelasting doen?

Bij de beantwoording van uw vraag staat één vraag centraal: Is er voor uw vrouw sprake van een ‘bron van inkomen’? Het gaat daarbij om de vraag of uw vrouw met haar salon wat wil verdienen en of ze daar ook – in alle redelijkheid – op kan en mag rekenen. Dat uw vrouw naast haar salon nog 16 uur per week in dienstbetrekking werkzaam is, staat hier in eerste instantie los van.

Een stevig verbouwde garage is op z’n minst een indicatie dat het uw vrouw ernst is met haar business. De fiscus is daar ook al een beetje in meegegaan, omdat uw vrouw wordt aangemerkt als ondernemer voor de btw. Maar is ze ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Bij positieve resultaten (of bij resultaten die de goede kant opgaan) is daarvan al snel sprake, zeker in combinatie met investeringen in inventaris en huisvesting. Ondernemersrisico loopt u wel degelijk. Niet-betalende klanten, verouderende inventaris, claims van ontevreden cliënten: het leven is vol risico’s.

Puntje van zorg is nog de omvang van de winst. Een bedrag van per saldo 3500 euro is wat aan de magere kant. Als dat bedrag het eindstation is, dan loopt u de kans dat de fiscus van mening is dat er geen sprake is van winst uit onderneming, maar van belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden (BROW). Belangrijkste verschil is dat de resultaatgenieter veel minder fiscale faciliteiten heeft dan de ondernemer. Zo krijgt enkel een ondernemer zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek.

Kortom: uw vrouw is op de goede weg. Maar hoe meer 'body' aan de onderneming gegeven kan worden, hoe beter het fiscaal is. Dus investeer, adverteer, schrijf u in bij de Kamer van Koophandel en het ondernemerschap (met alle bijbehorende snoepgoed) ligt binnen handbereik.

Klik hier voor onze speciale site over de jaarlijkse belastingaangifte