Nieuws
1126671
Nieuws

Melkschuit keert weer terug in Amsterdam

Een groep toegewijde ambachtslieden bouwt aan een replica van het type zeilschip dat Amsterdam in vroeger eeuwen van melk voorzag. De nagebouwde ´Amsterdamse melkschuit´ moet in mei het water in. 

 ,,Er zitten nu twee gangen Friese eikenhouten planken op, er komt nog een derde bij´´, vertelt voorzitter Floor van Dusseldorp van De Stichting De Waterlandse Melkschuit. 

Meubelvakschool

Er werken op dit moment in een loods in Amsterdam-Noord vier mensen aan de boot. Onder hen twee studenten van de afdeling scheepsbouw van de meubelvakschool.

Dorpen

Melkschuiten voeren honderden jaren heen en weer tussen de dorpen boven het IJ en Amsterdam. De boeren uit Oostzaan, Landsmeer, Watergang, Broek in Waterland, Zunderdorp en Ransdorp verdienden hun brood met de productie van melk en karnemelk, die naar de afnemers in Amsterdam werd.

Aandelen

De replica wordt in de vaart gebracht door middel van scheepsparten, een speciale vorm van aandelen in de scheepvaart. Scheepsparten werden  al in de vijftiende eeuw gebruikt.  Ook de melkschuiten in Waterland waren in bezit van meerdere eigenaren.

Oeroud

Voor 500,- of 1000,- euro krijgen partenhouders het recht  mee te varen met de melkschuit op het IJ of in Waterland. ,,Dit oude systeem blijkt ook nu een groot succes´´,  aldus voorzitter Dusseldorp. ,,We hebben op dit moment al een bedrag van vijftienduizend Euro bijeen gebracht met deze oeroude financieringswijze.´´.

Als de schuit af is wil de organisatie met het schip tegen betaling toeristen en geinteresserden gaan rondvaren op ondermeer het IJ.