Nieuws/Binnenland

Geboortegolf op Texel

Er mag in het zuiden van Nederland dan wel sneeuw liggen deze week, op Texel hangt de lente  in de lucht. De eerste lepelaars zijn veilig op het eiland teruggekeerd van overwintering en ook de lammetjes laten niet langer op zich wachten.  De komst van de sierlijke witte vogels en de kleine wollige 'spring in het velds' kondigen toch echt het voorjaar aan.

Afgelopen week zijn de eerste lepelaars op Texel teruggekeerd. Een lange vlucht, vanuit warme Afrikaanse streken. De vogels met hun karakteristieke lepelvormige snavels zijn het symbool van vogelparadijs Texel. Het eiland telt drie lepelaarkolonies, waaronder de grootste van Nederland. Het gevarieerde landschap van Texel biedt een overvloed aan voedsel en de belangrijkste natuurlijke vijand, de vos, komt op het eiland niet voor. Liefhebbers kunnen ze deze maand vanaf een uitkijkpunt bekijken of er met de boswachter op excursie naartoe. Nieuw dit jaar zijn excursies voor (hobby)fotografen. Vanuit een tijdelijke kijkhut kunnen zij op hun gemak de vogels fotograferen. (www.vogelinformatiecentrum.nl).

Lammetjes

Elders op het eiland is het momenteel een drukte van belang bij de schapenboeren. Dag en nacht houden ze de wacht bij de hoogzwangere schapenmoeders, die op punt van bevallen staan. Vaak gebeurt het waken met hulp van studenten en andere (vaste) helpers. De jaarlijkse geboortegolf van half maart tot en met mei is op Texel goed voor zo’n 14.000 lammetjes. Zodra het buiten niet meer winters koud is, mogen ze de warme stal verruilen voor de groene weiden.

Het is erg leuk om fietsend of wandelend van al die ronddartelende lammetjes te genieten. Op schapenboerderij Rozenhout (www.schapenboerderijtexel.nl) kun je ze ook knuffelen. Daar zijn ook piepkleine lammetjes van het kleinste schapenras ter wereld. Via de webshop van VVV Texel (www.texel.net/webshop) is de speciale Lammetjesfietsroute verkrijgbaar. Op Tweede Paasdag wordt de traditionele Lammetjeswandeltocht (www.hetgoudenboltje.nl) gehouden.