1127042
Binnenland

Geuzenpenning uitgereikt aan advocate

Radhia Nasraoui krijgt woensdagmiddag in Vlaardingen de Geuzenpenning 2013 uitgereikt. De Tunesische advocate zet zich al ruim 30 jaar in voor de strijd tegen martelen in haar land.

De Geuzenpenning is bestemd voor mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945.

Door haar strijd voor mensenrechten worden Nasraoui en haar familie herhaaldelijk lastiggevallen en bedreigd. Daarnaast houden de veiligheidsdiensten haar voortdurend in de gaten. In het verleden ging ze een aantal keren in hongerstaking. Ze is voorzitter van een vereniging tegen martelen in haar land.

De Geuzenpenning is eerder onder meer toegekend aan de Tsjechische oud-president en schrijver Vaclav Havel, de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en de Syrische advocaat en mensenrechtenactivist Haitham Maleh. Vorig jaar ging de Geuzenpenning naar de Russische mensenrechtenactivist Gregori Sjvedov.