Nieuws/Binnenland
1127401873
Binnenland

Informateur Hamer: ’We moeten echt opschieten’

Den Haag - Informateur Mariëtte Hamer vindt het tijd om op te schieten met een antwoord op de vraag wie met wie wil regeren. Maar ze kan nog niet zeggen wanneer ze dat deel van haar opdracht heeft uitgevoerd.

De nieuwe onrust binnen het CDA rond Kamerlid Pieter Omtzigt heeft volgens Hamer geen invloed op de formatie. „De gesprekken die we vandaag hebben gehad waren gewoon zoals ze gisteren ook gevoerd zouden zijn”, zegt ze na haar gesprekken met partijleiders Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66). Hamer wil alleen kwijt dat ze het ’heel droevig’ vindt ’wat er binnen het CDA gebeurt’.

Ook Rutte zei na zijn gesprek met Hamer dat hij niet denkt dat de CDA-situatie de formatie dwarszit: „Ik geloof het niet.” Hij vindt het CDA nog steeds een stabiele partij: „Ik denk het wel.” Kaag wilde na afloop geen uitspraken over het CDA doen: „Meneer Omtzigt zit thuis met een burn-out, ik wens hem veel rust toe.”

Hamer weet nog niet wanneer zij de partijen heeft gevonden die met elkaar het kabinet moeten voeren. „Dat komt zeker een keer in zicht”, zegt de informateur, die ook de partijen die varianten uitsluiten tot haast maant: „Ik vind nog steeds dat we echt wel moeten opschieten. Mijn geduld is heel groot, maar daar moeten partijen eigenlijk niet van uitgaan.”

Maandag praat Hamer opnieuw met partijleiders. Dan ontvangt ze de koppels Hoekstra/Segers, Hoekstra/Ploumen en Ploumen/Klaver.