Nieuws/Buitenland
1127414353
Buitenland

Tsunamiwaarschuwing na krachtige aardbeving in Taiwan ingetrokken

TAIPEI - Het zuidoosten van Taiwan is zondag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6,9, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. In eerste instantie meldde de geologische dienst zelfs een kracht van 7,2, maar dat cijfer werd later naar beneden bijgesteld. Het weerbureau van het eiland zelf meldt dat de aardbeving een kracht van 6,8 had. De USGS en Japan gaven na de beving een tsunamiwaarschuwing af, maar deze werd enkele uren later weer ingetrokken.

De aardbeving vond om 14.44 uur (lokale tijd) plaats, zo'n 50 kilometer ten noorden van de stad Taitung. De USGS gaf een waarschuwing af voor gevaarlijke tsunamigolven in een gebied van 300 kilometer rondom het epicentrum. Japan waarschuwde voor tsunamigolven van tot 1 meter hoog in de regio Okinawa. De beving was op een diepte van 10 kilometer en was op het hele eiland te voelen, waaronder in de hoofdstad Taipei.

Het is nog niet bekend of er doden zijn. Wel raakten zeker drie mensen gewond, nadat ze met hun voertuig van een beschadigde brug afreden. Zij zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Naast schade aan bruggen, is op beelden te zien dat veel huizen zijn ingestort. Het treinverkeer is stilgelegd, nadat meerdere treinwagons ontspoorden. Meerdere mensen zouden daarnaast vastzitten in een supermarkt, nadat het gebouw waarin de winkel zat deels instortte. Reddingswerkers zijn ter plaatse om de mensen die vastzitten te bevrijden.