Nieuws/Binnenland
1127728161
Binnenland

Josef B. niet op vrije voeten

100 uur aan videobeeld ’spookvader’ Ruinerwold gevonden

Inzet (links): Oostenrijkse klusjesman Josef B./ inzet (rechts) spookvader Gerrit Jan van D.

Inzet (links): Oostenrijkse klusjesman Josef B./ inzet (rechts) spookvader Gerrit Jan van D.

ASSEN - In de geruchtmakende zaak van het verborgen gezin in Ruinerwold is honderd uur videomateriaal opgedoken dat nieuw licht kan werpen op hoofdverdachte Gerrit Jan van D. Het materiaal kwam boven water toen de vorige woning van het gezin in Zwartsluis werd leeggehaald.

Inzet (links): Oostenrijkse klusjesman Josef B./ inzet (rechts) spookvader Gerrit Jan van D.

Inzet (links): Oostenrijkse klusjesman Josef B./ inzet (rechts) spookvader Gerrit Jan van D.

’Aartsvader’ Gerrit Jan van D. en zijn discipel en klusjesman Josef B. blijven langer vastzitten, besloot de rechter donderdag in een tussentijdse zitting. Daar kwam ook de vondst van de beelden ter sprake.

Van D. was tot zijn hersenbloeding in 2016 een fanatiek amateurfilmer. De Telegraaf is in het bezit van een ouder deel van zijn collectie. Er zijn uiteenzettingen over de geestenwereld en Van D. trekt de natuur in om te laten zien hoe hij een zieke boom door handoplegging weer vitaal maakt. Hij filmt urenlang hunebedden, bomen, vliegende vogels en wuivend gras.

Belangrijker voor de zaak zijn video’s waar Van D. zijn gezinsleven vastlegt. Een van de filmpjes laat zien hoe Gerrit Jan een van zijn dochters uitscheldt (’stomme trut!’) omdat ze de videocamera niet goed bedient tijdens een opname voor het grote hunebed bij Havelterberg.

’Happy Birthday Earth en Cosmos’

Op een ander fragment is te zien hoe zijn jonge kinderen de verjaardag vieren van niet-bestaande broertjes en zussen in de geestenwereld. De kinderen hebben voor hun onzichtbare gezinsleden een slinger uitgeknipt met de woorden ’Happy Birthday Earth en Cosmos’. Ook pakken ze cadeautjes uit, zoals sokken, hemden, onderbroeken, schoenen en een sjaal. Omwille van de privacy van de, toen nog minderjarige, kinderen heeft deze krant die beelden nooit gepubliceerd.

De honderd uur aan nieuwe videobeelden moet nog worden onderzocht. Het materiaal is belangrijk omdat het een antwoord kan geven op de vraag hoe en of Van D., verdacht van vrijheidsberoving, religieuze druk uitoefende op zijn kinderen. De inmiddels volwassen kinderen die in de boerderij zaten, verklaren zelf dat ze vrijwillig negen jaar binnen de schuttingen leefden.

Advocaat Moszkowicz citeerde uit een e-mail namens vijf van de kinderen: „We waren gelukkig op de boerderij. Na meer dan elf maanden weten we ook dat we een goede opleiding hebben genoten. Misschien missen we wat sociale vaardigheden, maar we staan als jongste kinderen achter het standpunt dat we er vrijwillig zaten.”

Gerrit Jan van D. is zelf nog niet verhoord, omdat hij na de hersenbloeding niet meer kan spreken. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz kan de vader echter wel degelijk communiceren en gebruikt hij een spraakcomputer.

Leugens

Net als Van D. blijft ook klusjeman en discipel Josef B. in voorarrest. De Oostenrijker kondigde kort voor die beslissing in de rechtszaal al aan dat hij in hongerstaking gaat als hij niet op vrije voeten komt. „Tot ik dood ben”, voegde de Oostenrijker er op dreigende toon aan toe. „Ik ben er klaar mee. Dit is een crazy verhaal. Er worden leugens verteld. Ook door de politie. Er is gezegd dat ik me zou hebben verzet bij de boerderij, maar dat is niet waar. Ze hebben de deur ingeramd. Ik heb niemand van zijn vrijheid beroofd.” B. is al eerder kort in hongerstaking gegaan.

De politie viel op 14 oktober vorig jaar binnen in de boerderij. Zijn zoon was gevlucht en had bij het dorpscafé om hulp gevraagd. Drie kinderen waren in voorgaande jaren al ontkomen aan ’profeet’ Van D.