Nieuws
1127735
Nieuws

'Pak rokers en veelvraten aan'

Nederlanders vinden solidariteit in de zorg belangrijk, maar dit stopt bij ongezond gedrag. Als moet worden bezuinigd op zorgkosten, dan kan dat door ongezond gedrag te bestraffen, vindt 56 procent van de consumenten.

Het verkleinen van het basispakket of hogere eigen bijdragen zijn minder populair. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag gepresenteerd wordt tijdens het Clingendael European Health Forum in Den Haag.

'Roker mag zelf betalen'

Het bestraffen van roken en te veel drinken en eten heeft het meeste draagvlak als burgers om een bezuiniging op zorgkosten wordt gevraagd. Zo vindt 35 procent van de ondervraagden dat een zware roker zelf voor de kosten van een behandeling moet opdraaien.

Andere opties om te bezuinigen op zorg zijn minder populair. In het onderzoek van Clingendael ziet een vijfde van de ruim 1100 respondenten wat in het beperken van behandelingen in het basispakket. Mensen laten betalen voor een bezoek aan de huisarts is maar voor 17 procent een optie.

Onder druk

De solidariteit in de zorg komt onder druk te staan, ziet voorzitter Reinier Castelein van De Unie, een vakbond voor middengroepen en hoger personeel.

„Je ziet de ontwikkeling dat groepen geen zin meer hebben om voor anderen te betalen van wie ze vinden dat die op zorggebied verkeerde keuzes maken. Dat soort discussies kun je alleen ondervangen door de zorg betaalbaar te houden voor alle groepen”, aldus Castelein.