Nieuws/Buitenland
1128057
Buitenland

China waarschuwt Noord-Korea voor escalatie

China heeft vrijdag Noord- en Zuid-Korea opgeroepen tot kalmte om te voorkomen dat het conflict tussen beide landen verder escaleert. China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, riep beide landen op tot een dialoog om „verdere escalatie” te voorkomen, aldus de BBC.

Eerder op de dag had de communistische regering in Pyongyang de wapenstilstandsovereenkomst met Zuid-Korea uit 1953 opgezegd.

Pyongyang reageerde hiermee op het besluit van de VN-Veiligheidsraad, die Noord-Korea nieuwe sancties heeft opgelegd, omdat dat land vorige maand een kernproef uitvoerde. Ook dreigde Pyongyang met een kernaanval op de Verenigde Staten.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye waarschuwde vrijdag Noord-Korea dat zij krachtig zal optreden tegen provocaties. „Niet alleen de spanningen met Noord-Korea, maar ook de territoriale geschillen in de regio en de wapenwedloop in het noordoosten van Azië worden steeds intenser”, aldus de eerste vrouwelijke president van het land. Ze voegde eraan toe dat „elk land dat alleen maar militaire macht nastreeft zoals kernbommen terwijl de bevolking verhongert, gedoemd is zichzelf te vernietigen”.