Nieuws
1128058
Nieuws

Favoriete boot Prins Bernhard herrijst vanuit café

De oorsprong van de wederopstanding van het grootse Amsterdamse botenmerk Wolfrat ligt in café De Gieter op het Leidseplein in Amsterdam. Daar is de basis gelegd voor de terugkeer van het merk Wolfrat, de favoriete boot van zowel prins Bernhard als Freddy Heineken.

Dat bleek gisteren op de HISWA, waar Wolfrats projectmanager Rob Veldt vertelde hoe het beroemde botenmerk is herboren. Woensdag is de boot gepresenteerd aan het publiek.

Stermodel

In 2011 werd Veldt benaderd door Ruben Wolfrat, de kleinzoon van de bekende Amsterdamse botenbouwer, een man die vanaf 1900 het botenmerk Wolfrat in de wereld zette. Het stermodel was in de vijftiger jaren de SportCraft.

Koningen

Vooral  die SportCraft werd destijds een mega-succes: Bernhard had er een, Freddy Heineken had er zelfs twee en verschillende koningen en sultans overal op de wereld bezaten ze. Uiteindelijk ging, eind jaren tachtig, het merk echter ter ziele.

Broer

Kleinzoon Ruben kreeg enkele jaren geleden het idee om het model nieuw leven in te blazen. Dat vond ook zijn broer Danny, die café De Gieter op het Leidseplein in Amsterdam runt. ,,Daar zijn we in het begin bijeengekomen, in die kroeg is de kiem gelegd’’, aldus projectmanager Veldt.

Fotoboeken

Ruben Wolfrat had twee fotoboeken bij zich, alles wat er nog van de werf was overgebleven.  Veel werk volgde, designers en maritiem architecten werden ingeschakeld en uiteindelijk zag het vaartuig opnieuw het licht.

Paarden

Nu staat de boot, die bij de opening van de HISWA woensdag met paarden naar binnen werd getrokken, kant en klaar op de bekende botenshow in de RAI. Het is een aluminium sportboot van het model runabout, met een afmeting van ruim 7 meter. Aan ambities ontbreekt het de initiatiefnemers niet. Veldt: ,,Over twee jaar gaan we deze boot ook aan de andere kant van de oceaan presenteren, in New York.”