Nieuws/Binnenland
1128077
Binnenland

'EU moet eigen waarden intern beter bewaken'

Lidstaten van de Europese Unie die zich niet aan de fundamentele waarden van de EU houden, moeten in het uiterste geval tijdelijk geen EU-financiering ontvangen. Het gaat om waarden als mensenrechten, democratie en de rechtsstaat. Een nieuw „mechanisme” moet zorgen dat de EU eerder en effectiever kan ingrijpen als een eigen lidstaat deze zaken niet op orde heeft.

Voor die mogelijkheid pleiten de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Duitsland, Denemarken en Finland in een brief die zij deze week stuurden naar voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Volgens hen staan deze belangrijke waarden onder druk, onder meer door de economische crisis, terwijl ze juist de lijm van Europa vormen. Het nieuwe mechanisme moet onafhankelijk van politieke belangen opereren. Wel moet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een sterke rol spelen.

In het nieuwe systeem worden EU-landen eerder aangesproken op een schending. Als de andere lidstaten het ermee eens zijn, worden ze vervolgens gedwongen om orde op zaken te stellen. Nu zijn er volgens de ministers te weinig middelen om misstanden aan te pakken.