Nieuws/Buitenland
1128078
Buitenland

Grote belangstelling voor uitvaart Chávez

Onder grote internationale belangstelling heeft de Venezolaanse bevolking vrijdag afscheid genomen van president Hugo Chávez, die dinsdag op 58-jarige leeftijd aan kanker overleed. Zeker 30 staatshoofden en regeringsleiders woonden de uitvaartplechtigheid bij, onder wie de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en de Cubaanse leider Raúl Castro.

De Venezolaanse vicepresident Nicolás Maduro begon de plechtigheid een uur later dan aangekondigd. Hij legde op de kist van Chávez een replica van een zwaard dat heeft toebehoord aan de 19e-eeuwse revolutionair Simón Bolívar, het grote voorbeeld en de inspiratiebron voor Chávez.

Vervolgens gingen de regeringsleiders een staatshoofden in groepjes langs de kist, waar ze een erewacht vormden.

Bouterse

Minister van Staat Hans van den Broek, minister-president van Aruba Mike Eman en minister-president Daniel Hodge van Curaçao vertegenwoordigden het Koninkrijk der Nederlanden. Ook president Desi Bouterse van Suriname was aanwezig. De Verenigde Staten, waarmee Chávez een slechte relatie onderhield, stuurden ook een afvaardiging, maar niet op hoog regeringsniveau.

Het lichaam van Chávez wordt niet begraven, maar gebalsemd en vervolgens permanent tentoongesteld in een glazen kist in het Museum van de Revolutie in de hoofdstad Caracas. Dit museum is gevestigd in de kazerne van waaruit Chávez in 1992 een poging tot een staatsgreep leidde. Het lichaam van Chávez zal hier „voor eeuwig” te zien zijn, net als van de revolutionaire leiders Lenin en Mao Zedong, aldus vicepresident Nicolás Maduro.

Blijk van liefde

Na de uitvaartplechtigheid ligt Chávez nog 7 dagen opgebaard om het publiek de gelegenheid te geven afscheid van hem te nemen. Rond de militaire academie in Caracas, waar Chávez de afgelopen dagen lag opgebaard, was het vrijdag enorm druk. Rouwende burgers met portretten van Chávez wilden hun held nog de laatste eer bewijzen. Naar schatting zijn tot vrijdag zo'n 2 miljoen aanhangers van de president langs de open kist gelopen om afscheid te nemen. „De blijk van liefde voor de president is ongelofelijk”, constateerde minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua.

Verkiezingen

Maduro wordt vrijdagavond nog beëdigd als waarnemend president. Chávez had eerder te kennen gegeven dat Maduro zijn opvolger zou moeten worden. Het is nog niet duidelijk wanneer er presidentsverkiezingen zijn. Volgens de grondwet moet dit binnen 30 dagen gebeuren. Algemeen is de verwachting dat Maduro die wint.