Nieuws/Binnenland
1128096
Binnenland

ChristenUnie begint actie tegen label-besluit

De ChristenUnie begint een actie tegen het besluit om labels van Israëlische producten uit de bezette Palestijnse gebieden te wijzigen. Dat zei het Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie vrijdag.

Producten uit Israëlische nederzettingen mogen binnenkort niet meer het label Made in Israël dragen. Dat is een besluit van de EU-landen dat dateert van mei vorig jaar. In de Kamer is er al verschillende keren over gesproken. Het kabinet gaat deze maatregel uitvoeren, zei premier Rutte vrijdag.

Dat is een „onzalig plan”, meent Voordewind. De partij gaat op haar website een label zetten met daarop de tekst 'stop discriminatie Israël'. Mensen kunnen daarop dan hun digitale handtekening zetten. Die worden verzameld en later overhandigd aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. De actie begint maandag en duurt drie weken.

Voordewind vreest dat de aanpassing van de labels slechts een eerste stap is. De tweede stap zal mogelijk een boycot van Israëlische producten zijn. Hij vreest dat het kan eindigen met het schrappen door de EU van de gunstige invoerrechten voor Israëlische producten.