Nieuws/Binnenland
1128099
Binnenland

LIVE Persconferentie Project X

Hoewel de belangrijkste conclusies donderdag al uitlekten, wordt om 11.00 het officële en langverwachte rapport over de Project X-rellen in Haren verwacht van de commissie Cohen. De conclusies zijn tot dusverre vernietigend. Cohen maakt gehakt van de handelwijze van de autoriteiten in het villadorp. De situatie is op de avond van de rellen enorm onderschat.

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich eind september in Haren hadden verzameld voor het verjaardagsfeestje van het 15-jarige meisje Merthe. De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen.

Het kwam tot ernstige rellen in het Groningse dorp, waarbij relschoppers onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's vernielden. Het totale schadebedrag schat het Verbond van Verzekeraars op ongeveer 1 miljoen euro. Naderhand kwam er kritiek op de politie en de gemeente wegens slechte voorbereiding en te laat ingrijpen.

Correspondent André Spaansen twittert vanuit het gemeentehuis in Haren.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");